Despre Orasul Covasna

Prima atestare istorica a asezarii este datata in anul 1567. Denumirea localitatii provine din limba slavona si inseamna intr-o traducere aproximativa “acru-acrisor” si este strans legata de gustul si mirosul apei minerale.

Primele lucrari inchinate proprietatilor tamaduitoare ale apei minerale din Covasna au fost scrise de catre Lukas Wagner si Joseph Benjamin.

In anul 1882, apa minerala provenita de la izvorul Horgasz este medaliata la Trieste.

Pe intregul teritoriu statiunii Covasna există gaze mofetice , care conform tradiţiilor populare, se consideră ca fiind si cel mai bun afrodiziac natural.

Covasna este o statiune balneara cu bioclimat de crutare , bogata in aerosoli de rasini de conifere cu efect fungicid, padurile de conifere asigurand un aer puternic ozonat si bogat in ioni negativi

Climatul de depresiune intramontana , cu veri racoroase si ierni reci, temperatura medie  anuala de 7 grade C, umiditate relativa a aerului intre 75-80%, statiunea beneficiind de briza de munte, fiind adapostita de curenti si vanturi puternice datorita culmilor impadurite din jur

 

FARMACODINAMICA APELOR MINERALE

* Putul Ordok contine apa minerala ce reduce activitatea peptica din sucul gastric (-17%), (Stoicescu, 1965)
* Fantana 4 IBF, este asemanatoare cu putul Ordok, avand un efect inhibitor asupra pepsinei.
* Putul Horgaz excita secretia si aciditatea sucului gastric. Este o apa izotona. Cura cu aceasta apa reduce diureza (Niculescu, Cociasu, 1925)
* Izvorul Arpad stimuleaza intens secretia gastrica, reduce timpul de evacuare a stomacului si spasmul piloric. ( Cociasu, Banu, 1938)

 

FACTORI NATURALI TERAPEUTICI

Apele minerale de la Covasna sunt foarte bogate in acid carbonic de origine vulcanica: cca 2.5g/l, cu o mineralizare totala de 3.2 – 22.4 g/l, sub forma de bai la temperaturi racoroase de 28-34 grade C, care actioneaza prin factori fizici-presiune hidrostatica si factorul termic si chimic-CO2  care se degaja din apa, formeaza un strat de bule de gaz la suprafata pielii, patrunde in tegument si produce o vasodilatatie periferica prin actiune directa asupra musculaturii peretilor vasculari si indirecta, prin mecanism reflex, prin excitarea receptorilor cutanati de catre bulele de gaz .

Efectele cumulate asupra circulatiei sistemice sunt :vasodilatatie cu reducerea rezistentei periferice, cresterea debitului sistolic si debitul/minut, scade timpul de preejectie si creste timpul de ejectie, toate acestea modificari hemodinamice reprezentand un antrenament moderat si economic  al miocardului. Cresterea circulatiei de intoarcere venoasa, aportul crescut de sange in circulatia coronariana, concomitent cu reducerea frecventei cordului, reprezinta efecte favorabile suplimentare.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/turismcv/public_html/templates/hotelcaprioara/html/com_k2/templates/default/item.php on line 121
Mai multe din această categorie: « Despre Turism Covasna SA

S.C. Turism Covasna S.A. Str. 1 Decembrie 1918 nr. 1-2  Covasna,  jud. Covasna | Tel: (+4)0267 340 401 | Fax: (+4)0267 342 222 


Tel. Marketing:  (+4) 0267 341 955 |  E-mail: marketing@turismcovasna.ro