Factori naturali de cură

       Factorii naturali terapeutici: apa minerală și gazul mofetic care sunt folositi în scop terapeutic pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare (hipertensiune arterială, angină pectorală, stare după infarct miocardic, accident vascular cerebral, arterita obliterantă, boala varicoasa etc.) cât și boli asociate acestora (boli reumatismale, digestive, ginecologice, ale sistemului nervos, aparatului locomotor etc.), conform recomandărilor Institutului Național de recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (INRMFB) și Autorizației de Funcționare nr.292/21.02.2014.

        Covasna este una dintre cele mai bogate staţiuni din ţară în ape minerale, cu o mare varietate a compoziţiei fizico-chimice. Conform Raportului de încercări nr. 145/31.10.2007 efectuat de INRMFB în cadrul societăţii noastre, apele minerale din Covasna sunt ape minerale mixte, alcaline și alcalino-teroase carbogazoase, feruginoase, bicarbonatate, clorurate, sodice, hipotone, ușor sulfuroase, cu o mineralizare totală de 3,2-22,4 g/l și foarte bogate în acid carbonic de origine vulcanică (aprox. 2,5 g/l).
Un alt factor natural terapeutic specific îl reprezintă gazul mofetic, emanaţii de gaze naturale de origine vulcanică cu un conţinut în CO2 de 95÷98%. Efectul vasodilatator al acestuia reduce tensiunea arterială, fiind benefic pentru cord şi circulaţia periferică.

      Mofetele, cunoscute și sub numele de „fumarole reci” sunt emanații de gaze postvulcanice, la temperaturi sub 40ºC, care conțin preponderent CO2, iar în cantități mici hidrogen, azot, gaze rare, metan și alte hidrocarburi. Mofetele, ca fenomene naturale, sunt foarte rare în Europa și în lume, întâlnindu-se doar în Grotta di Cani de lângă Napoli (Italia), la Marienberg și Andernach din Germania, la Tiskory Lanz din Cehia, în insula Jawa și în Parcul Yellowstone din SUA. Mofetele din județul Covasna și implicit din stațiunea Covasna, considerate drept rarități ale naturii, sunt apreciate de specialiștii în domeniu ca fiind cele mai importante din Europa, caracterul lor de unicat fiind dat de următoarele elemente:
-    valoare terapeutică ridicată;
-    concentrația foarte mare în CO2, în medie între 95-98%, mofetele din Italia – din Grotta di Cani de lângă Napoli,  au o concentrație cu circa 30% mai redusă;
-    debitul mare al surselor, fiind cel mai mare din Europa;
-    numărul mare al surselor naturale de emanații pe unitatea de suprafață;
-    asocierea cu ape minerale (borvizuri), care le diversifică calitățile terapeutice;
-    radioactivitate scăzută;
-    prezența acestora într-un cadru natural și bioclimatic cu efecte terapeutice importante.

      De asemenea, un important factor natural terapeutic de care beneficiază pacienţii sosiţi la tratament îl reprezintă bioclimatul de cruţare caracterizat prin veri răcoroase şi ierni reci, aeroionizarea negativă produsă de fronturile de aer având acţiune puţin solicitantă asupra sistemului nervos central şi vegetativ.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home4/turismcv/public_html/templates/hotelcaprioara/html/com_k2/templates/default/item.php on line 121
Mai multe din această categorie: « Indicatii si contraindicatii

S.C. Turism Covasna S.A. Str. 1 Decembrie 1918 nr. 1-2  Covasna,  jud. Covasna | Tel: (+4)0267 340 401 | Fax: (+4)0267 342 222 


Tel. Marketing:  (+4) 0267 341 955 |  E-mail: marketing@turismcovasna.ro